Eftersom mycket av utsläppen är kopplade till vårt sätt att i grunden generera välfärd har vi ytterligare en tröghet, att ta hänsyn till: Det tar tid att ändra på t.ex. våra transportsystem som idag till allra största delen drivs med fossila bränslen. Detsamma gäller framställningen av elektricitet.

göra oss den (se kapitel 6.3).
En första hemläxa är att göra saker effektivare. Det handlar om allt från att byta glödlampor till att nyttja spillvärme från industrin till att värma bostäder. Parallellt med det måste vi ifrågasätta våra levnadsmönster. Detta blir i synnerhet uppenbart då västvärlden ifrågasätter utvecklingsländernas ambitioner att skapa sig välfärd på liknande sätt som vi redan har gjort.
Givetvis måste vi öka andelen förnybar energi, t ex med vindkraft, solenergi och ett hållbart användande av skogs- och jordbruksprodukter. Men det räcker inte med att göra mer av det som är rätt, människan måste också kraftigt reducera det som är fel.

Sett ur ett försörjningsperspektiv är det kanske viktigaste att öka förmågan att använda förnybar energi, men sett ur ett klimatperspektiv är det viktigaste att minska fossil förbränning och skogsskövling. Givetvis skall det ske parallellt: minska energiförbrukningen, öka inslaget förnybar energi och reducera fossila energikällor. Vi bör verka för att genomföra detta både här hemma och i andra länder. Därtill tvingas vi anpassa oss, och hjälpa andra att anpassa sig, till nya klimatsituationer.
Leave a Comment
You must be logged in to post a comment.